Kaynama
Noktası: Isıtılan
bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır. Kaynama sırasında sıvının buhar
basıncı açık hava basıncına eşittir. Sıvılar ve gazlar için ayırt edici bir
özelliktir, çünkü kaynama sıcaklığı yoğunlaşma sıcaklığına eşittir.
a) Açık Hava Basıncı : Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncıyla doğru orantılı olarak artar ya da
azalır. Yükseklere çıkıldıkça dış basınç düştüğünden sıvıların kaynama
sıcaklıkları da düşer.
b)
Sıvının Cinsi : Kaynama
sıcaklığı her sıvı için farklıdır. Örneğin saf su 100 0C de , C2H5OH 78 0C de
kaynar.
c)
Sıvının Saflığı: Saf
sıvılar sabit basınç altında her zaman sabit bir sıcaklıkta kaynarlar. Fakat
sıvıya, sıvıda çözünebilen bir katı eklendiği zaman kaynama sıcaklığı
yükseldiği gibi, donma sıcaklığı da düşer. Saf su 1 atm basınçta 100 0C de
kaynadığı halde tuzlu su 100 0C nin üzerindeki bir sıcaklıkta kaynar ve
kaynarken sıcaklık sabit kalmaz. Kaynama noktası buhar basıncıyla ters orantılı
olup buhar basıncı yüksek olan sıvıların kaynama noktaları düşüktür. Alkolün
kaynama noktası saf sudan düşük olup buharının yaptığı basınç saf sudan
fazladır. Sıvının miktarı yada ısıtıcı kaynağın gücü kaynama sıcaklığını
değiştirmez sadece sıvının kaynamaya başlaması için gerekli olan süreyi
değiştirebilir. Buhar basıncı madde miktarına bağlı değildir. Sadece sıvının
cinsine ve sıcaklığına bağlıdır. Çözünürlük Doymuş çözeltideki 100 gram suda
çözünmüş olan madde miktarı, o maddenin o sıcaklıktaki çözünürlüğüdür. Çözünürlük,
çözücünün cinsine, çözünenin cinsine, sıcaklık, basınç ve ortak iyonun
varlığına bağlıdır. Sıcaklığın değiştirilmesi maddelerin çözünürlüğünü
değiştirir. Genellikle sıcaklığın artırılması ile katılarda çözünürlük artarken
gazlarda azalır Katı-sıvı-gazlar için ortak ayırt edici bir özelliktir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder